Tripartita pri zákone o službách zamestnanosti nedospela k dohode

17.12.2012 Bratislava

Bratislava 17. decembra (TASR) - Hospodárska a sociálna rada (HSR) vlády SR na svojom dnešnom rokovaní pri zákone o službách zamestnanosti nedospela k dohode.

"Po širšej diskusii rada nedospela k dohode. Nesúhlasil s predloženým návrhom jeden zo sociálnych partnerov, konkrétne Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). S návrhom zákona súhlasila s pripomienkami Konfederácia odborových zväzov (KOZ) a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ)," informoval po dnešnom rokovaní tripartity šéf Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR Ján Richter (Smer-SD).

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) podľa Richtera súhlasilo s predloženým návrhom novely zákona o zamestnanosti bez pripomienok. Výhrady sociálnych partnerov k zákonu podľa neho súviseli s návrhom zmeny niektorých obligatórnych nárokov na nenárokovateľné, a to najmä v oblasti úpravy príspevku pre zriadenie chránenej dielne a úpravy príspevku na udržanie miesta občana so zdravotným postihnutím. "RÚZ trvala na tom, že toto je pre nich zásadná pripomienka a preto nemôžu podporiť návrh zákona ako takého," priblížil.

Navrhovaný zákaz súbehu statusu nezamestnanej osoby a používania tzv. dohody sa Richter podľa svojich slov rozhodol zmeniť. "Po podrobnom prehodnotení pripomienok, ale najmä vzhľadom na sociálno-ekonomický stav, že viac ako 50 % úradov práce v SR nemá nezamestnaným čo ponúknuť, pokladal som za veľké riziko, aby ľudia, ktorí by si eventuálne uplatnili súbeh, stratili všetky možnosti vyplývajúce pre nich zo zákona o službách zamestnanosti. Odborári nie celkom prijali moje rozhodnutie, ale som presvedčený, že minimálne pre rok 2013 je takéto riešenie možno najobjektívnejšie." poznamenal.



HSR stiahla podľa Richtera z dnešného rokovania novelu zákona o verejnom obstarávaní a presunula jej prejednanie na mimoriadne rokovanie tripartity 7. januára 2013.

Minister Richter z dnešného rokovania HSR stiahol aj návrh zákona o kolektívnom vyjednávaní z dôvodu pretrvávajúceho množstva "problémových vecí", ktoré šéf rezortu práce podľa svojich slov "pokladá za potrebné, aby sa opäť prerokovali". "Máme na to adekvátny časový priestor, pretože účinnosť tohto zákona predpokladáme od 1. júla 2013," dodal.
 

Vyberte región